Beküldte: nemo25


Nyírség-Bereg 2012 szeptember


Az első állomásunk a Nyíregyháza Sóstó volt. A kemping az állatpark közvetlen szomszédságában található. Így pár perc alatt elérhető az intézmény bejárata gyalogosan, és az oroszlánok bőgését is jól lehet hallani. Ebéd után a skanzen megtekintése adott kellemes időtöltést. Késő délután, kerékpárral bejártuk a környéket. Esti edzésnek még körbesétáltuk a tavakat.
Reggel nyitásra az állatparkban voltunk. A nagy kifutókban tartott állatok serege, egész napos programot biztosított.


Másnap reggel, Nyírbátor volt a következő állomásunk. Útközben kis kitérővel megnéztük Máriapócs templomát. A délben már a nyírbátori Sárkány fürdőben élveztük a termál víz simogatását. Kora délután bekerekeztünk a városba. Szépen rendezett kisváros. A főutcán, egymás mellett, működő kis boltok sorakoznak. Ide még nem épült pláza, így a belváros élettel volt tele. Megnéztük a romjaiból újjá épített Báthori kastélyt, amiben egy történelmi panoptikum van berendezve. A város két nagy temploma között egy újonnan kialakított sétányon több szoborcsoport és szökőkút látható, amiket érdemes megnézni. Másnap, a reggeli után, egy kisebb gyalogtúrát tettünk a város mellett az erdőben. Vaddal nem találkoztunk, de kellemes volt a séta a madárfüttytől hangos természetben. Visszaérve, még ebéd előtt fürödtünk egy kicsit, majd útra keltünk a Bereg felé. Túristvándiba kora délután érkeztünk meg. Az oda vezető utak rendkívül keskenyek és rossz minőségűek, ráadásul előszeretettel vágják le a szembejövők a kanyarokat. A kemping az öreg Túr partján van a régi malom szomszédságában. Az öreg Túr lenyűgözően szép, nagyon hangulatos és vadregényes. Egy kis sétával fejeztük be a napot, a parton messze elkóborolva.
A másnapot a 9 órakor nyitó vízi malomba kezdtük. Szépen restaurált és karbantartott a fa épület, még ma is működőképes gépészettel. Sajnos az alacsony vízállás miatt esélytelen lett volna a beindítása. De így is egy élmény volt végignézni az öreg szerkezetet.


Utána felmálháztuk a kerékpárokat, majd nekivágtunk az utunknak. A tervünk az volt, hogy elkerekezünk a Tiszához, majd a gáton Tiszabecsig. Mivel a hírekben azt lehetett hallani, hogy szinte száraz lábbal át lehet kelni a Tiszán, ezért nagyon kíváncsiak voltunk annak igazság tartalmára, így saját szemünkkel kívántunk erről meggyőződni. Az új Túr ugyan nem volt kiszáradva, de ez annak köszönhető, hogy a zsilipeket lezárták időben. A vízszint el sem érte a bukó szintjét, csak a zsilip volt éppen annyira megnyitva, hogy egy kicsiny patak vízhozamával csordogáljon, de az is csak azért, hogy némi vízmozgás fennálljon a Túrban. A Tisza szintje mélyen méterekkel az összefolyás medrének a szintjénél lejjebb volt. De azért még így is nehézkes lett volna átkelni száraz lábbal a Tiszán. Ugyan kilátszott sok helyen a meder, de azért a mélyebb részeken volt még benne víz. Na majd biztosan feljebb látunk csodát. De nem láttuk meg. A hír ezek szerint kacsa amit a médiák szenzációként harsogtak. Azért még nem száradt ki a Tisza, annak ellenére, hogy valóban nagyon alacsony a vízállás. Tiszabecsen a határ közelében meg is kérdeztük hogy van e valahol olyan rész ahol át lehet gyalogolni esetleg, de sehol nem tudtak ilyenről. Szolgálatba induló rendőrökkel is beszéltünk, ők elmondták hol lehet jól rálátni a folyóra. Azt is megtudtuk, hogy rengeteg a csempész erre felé, annak most nagy divatja van. Ezek után a parton alaposan körül néztünk. Meg is találtuk az állam határt. Ott álltam a két határkő között. Az egyik oldalon a piros-fehér -zöld, a másik oldalon a kék-sárga. Itt már nem mentünk tovább, nehogy morcosak legyenek az Ukrán határ őrei.
Elindultunk visszafelé, de most nem a gáton, hanem a falvakon keresztül. A járműforgalom elenyésző szerencsére, negyedóránként találkozunk autóval. Tiszacsécsén megállunk a Móricz-emlékpark előtt. Sajnos nincsen nyitva, egy telefon szám van kiírva, azt kéne hívni és akkor majd jön valaki. Arra viszont már nincsen idő, mert ránk fog esteledni. Tovább indulunk, útközben pár percre elidőztünk egy öreg temetőnél. Régi fejfák és emlékművek. Végignéztük a táblákat. A legrégebbi sír 1881-es keltezésű. A következő megálló már a Túr hídja, ahol a parton néhány almafa található. Szedünk pár szem mosolygós piros almát. Isteni finom ropogós, és zamatos. Mire visszaérünk a kocsihoz, már vacsoraidő van. Közel 50 kilométeres túra sok érdekességet mutatott meg nekünk. A táj, a házak, az emberek. Ezek mindegyik mesél valamiről, csak meg kell látni bennük a történetet. Mikor az ember gyalog vagy kerékpárral vág neki a vidéknek, akkor érez meg valamit az ott élők életéből. Ugyan ezek csak apró szilánkok, kicsi forgácsok, de mégis ad valamit, amit egy bezárt autóból, vagy buszból lehetetlen megérezni. Vacsora után, még kisétálunk a határba, hátha látunk valamilyen vadat az esti szürkületben. Meg is volt az eredménye, egy szép róka keveredett elénk a bozótosból, és percekig bóklászott az orrunk előtt.
Reggel elindulunk hazafelé. Az útvonalat úgy állítottuk össze, hogy még legyen látnivaló az utolsó napon is. A vajai Vay kastély nem nagy kitérő. Szépen berendezett és gazdag kiállítás nézhető meg. Ezután a Tiszavasvári Fehér-szik természetvédelmi területnél álltunk meg. Ez sajnos nem látogatható csak előre bejelentkezve csoportosan vezetővel, de azért messziről távcsővel a dombtetőről meg lehetett figyelni a madarakat és a tó környékét. Az irányt Tiszalök felé vettük. Az út nagyon keskeny és rossz, helyenként a 30 km/h sebesség is sok. Tiszadada érintésével Tiszadobig mentünk, ahol megnéztük a frissen felújított Andrássy kastélyt. Mikor megláttam a festői kastélyt, azt hittem a Loire menti kastélyok egyikét látom. Az idén májusban készült el, de még nem látogatható, mert még hiányzik a berendezés. Reméljük rövidesen megnyitják a látogatók előtt. Azért kívülről körbe lehetett járni, és megcsodálni.

A kempingek:
Nyíregyháza Sóstó: Igrice kemping Jó helyen, a tóparton van árnyas helyekkel. A vizesblokk erősen szocreál, idejétmúlt, de azért használható és tiszta. A tulajdonos tervezi a közeljövőben a teljes felújítását.
ára: 2 fő lakóautó árammal +IFA 4200.-

Nyírbátor: Sárkány kemping és gyógyfürdő Csendes nyugodt helyen fekszik. Vadonatúj és szép tágas vizesblokkok. A kemping alkalmazottai rendkívül előzékenyek és segítőkészek. A fürdő használata benne van a kemping díjában. Egész évben nyitva van.
ára: 2fő lakóautó áram nélkül +IFA -10% kedv. 4350.- A 10% kemping kártyára jár

Túristvándi: Vízimalom kemping Csendes, nyugodt,nagyon szép környezet az öreg Túr partján. A vizesblokk rendkívül egyszerű, helyenként rusztikus. Csónak, kenu bérelhető
ára 2 fő lakóautó áram nélkül +IFA 4700.-
Te is küldd be képeidet és tapasztalataidat, hogy mások is olvashassák!

GPS:47.8255638833418 22.1563842773437

Információ

Kategória
Élménybeszámoló/útleírás Látnivaló
Ország
Magyarország
Hasznos volt ez a tartalom? Adj rá értékelést!
Így értékelték a többiek:

Bejelentkezés

Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció» Elfelejtett jelszó»

Több »Élménybeszámolók

Hollandia-Dánia, Németországon keresztül

Beküldte: Wobi

Összesen 3 hét alatt kb. 5.000 km-t tettünk meg...

Hollandia, nem csak Amsterdam

Beküldte: Karollda
Gyors, de tartalmas út volt...

Erdélyi körutazás

Beküldte: GaborApa

Ha egyszer már jártál ott, bármikor elmész újra.

Zalaszentgrót - Kavicsbánya tó

Beküldte: Pegi
...horgászatra és vadkempingre...

Fertő-tó és Ausztria, Mesepark.

Beküldte: GaborApa

Vidámparkozással egybekötött, őszi csavargás a Fertő körül.

Tiszapüspöki Tisza-part

Beküldte: PSteve
elég nomád ...

2017. 07-08. Görögország

Beküldte: Kudela
Nagyon régi álmom...

Macedónia-Albánia

Beküldte: Lekvar

Érdemes elmenni, megnézni, kipróbálni...

Toscana

Beküldte: Nemo25

1 nappal az indulás előtt Toscana lett a befutó....

Görögország-Albánia-Montenegró

Beküldte: PSteve
ismét Görögországban nyaraltunk...

Budva-Tivat-Dubrovnik-Mosztár-Szarajevó 2014

Beküldte: Lekvar

Egy novemberi hosszú hétvége...

Luxemburg

Beküldte: Wobi

Jó 30 évet kellet várnunk, hogy újból eljussunk ide.

Lago Maggiore 2012. július

Beküldte: Annamaria

2 hetet töltöttünk lakóautóval Olaszországban

Kis-Balaton, Orfű kirándulás

Beküldte: GaborApa

Messzire nem akartunk menni, így hát itthon kóricáltunk egy kicsit...

Pötréte vadkemping / horgászat

Beküldte: Pegi

Túl vagyunk életünk első vadkempinges kalandján.

Miért jó sátorozni?

Miért jó sátorozni? 8 indok a sátorozás mellett.

Olaszországba, ausztriai megállókkal

Beküldte: naroli74

ismét lakókocsival indultunk útnak...

Franciaország Nizzától-Párizsig

Beküldte: Gabec

Nagyon örülök, hogy nem autópályán mentünk, mert így sokkal jobban beleláttunk az igazi Franciaországba.

Somogy ország

Beküldte: laci
A Kund kastély belső udvara lett alvó helyünk...

Hellas 2011

Beküldte: Nemo25

Történetünk rendhagyó módon nem a címben szereplő dátum napján indult.

Olasz-Francia utazás

Beküldte: Eva54

Világjáró nők lakóautóval...

Örvényesi vadkemping

Beküldte: Pegi
...valószínű, hogy jövőre ismét ellátogatunk ide pár napra.

Salzburgerland

Beküldte: Nemo25
egy álomszép táj..

Szlovén-Olasz-Francia-Spanyol Nagy körút

Beküldte: Lekvar

Nyaralásunkat egy nagy körút megtételére terveztük....

Dél-Olaszország, Tropea, Camping Marina del Convento

Beküldte: mia

Egy-két furcsaságtól eltekintve elégedettek voltunk...

Északi kis körút 2013. augusztus

Beküldte: Imiii

Nagyon megérte, és felejthetetlen, nagyszerű élményeket okozott...

Lengyel körút

Beküldte: GaborApa

Eredetileg motorozni akartunk, de ebből is lakóautózás lett.

Őrségi kurta-túra

Beküldte: Karollda

Akinek több ideje van, ne szaladjon úgy mint mi és hozzon bringát meg túrabakancsot!

Spanyol körút lakóautóval

Beküldte: Kata

Spanyolország keleti part, Gibraltár, Andalúzia, Barcelona.

Ha szilveszter, akkor Szicília!

Beküldte: Jamesz

Ősszel egy átdorbézolt este után.. úgy döntöttünk, hogy.. kulturáltan töltjük a szilveszter éjszakáját

Dél-Tirol útibeszámoló

Beküldte: Jenci2
Óriási élmény volt...

Tisza-tavi vadkempingezés

Beküldte: GaborApa

Régóta kíváncsi voltam már erre a vidékre ...

Lefkada Görög körúttal 2012

Beküldte: Nemo25

2012 augusztus. Görög körút

Toscana. Nagyvárosok.

Beküldte: Eva54

San Gimignano, Siena, Livorno, Cecina, Pisa, Lucca, Firenze. stb.

Nyírség-Bereg 2012 szeptember

Beküldte: Nemo25

Első állomásunk a Nyíregyháza Sóstó volt, az állatpark közvetlen szomszédságában

Afrikai Mercedes Unimóka lakóautóval

Beküldte: Gagabi

Életem legnagyobb autós kalandja volt...

Peloponnészosz

Görögország Beküldte: Nemo25

"G dúrban zúgják a fákon a kabócák..."

Görögország, Ελλάδα 2017

Beküldte: Nemo25
Ugye tudjátok miről beszélek?

Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Albánia

Beküldte: Juli

Eredetileg több időt szerettünk volna Albániában tölteni....

Francia körút

Pont du GardeBeküldte: Karollda

Lakóautóval Svájcon át Franciaországba

Pecázás Akaliban

Beküldte: GaborApa

Ide már többször is ellátogattunk, és ennek több oka is van.

Olaszország Toszkana

Beküldte: GaborApa

Rövidke kis memó a Toszkánai utunkról.

Vértes, Várgesztesi tisztás

Beküldte: GaborApa
Egy erdei vadkempingezős, biciklitúrázós hétvége...

Nyaralás Splitben

Beküldte: PSteve
Rengeteg látnivaló van...

Francia Nagykörút

Beküldte: Kata

Három hetes felderítő út Franciaországban

Isztambul ősszel

Beküldte: Lekvar

Nem kell félni Törökországtól...

Kenya 2013

Beküldte: Lekvar

nem lakóautós, de érdekes...

Kelet-Magyarországi barangolás

Beküldte: laci
két részre szakadt...

Szigetköz Halrekesztő zárás

Beküldte: kajakos
hagyománnyá vált...

Kempingezzünk kicsikkel.

Kempingezni nem csak kamaszkorban lehet, hanem gyerekkel is, csak sokkal sportosabb történet.

Görögország, Kréta, Kissamos

Beküldte: mia

A bő két hétre tervezett nyaralásunkból pár napot sátorban töltöttünk el

Csehország lakókocsival

Beküldte: Karollda

Célul tűztük ki Prágát, immár lakókocsival...

Orfűi peca

Beküldte: Gazsy86

gyors kirándulás, horgászat, pihenés, sörözés

Őrségi Csörgő Vendégház

Beküldte: Piho
főszer, aszer, fenyőszer...

Evia-Athen 2014

Beküldte: Nemo25
Evia-ra két hídon lehet áthajtani...

Kilenc hét lakóautóval Norvégiában

Beküldte: Okrauss

A bejárt területen szinte minden nevezetességet meglátogattunk....

Marokkóban jártunk

Beküldte: Okrauss
lakóautóval bejártuk Marokkót...

Kenyában is Kempingeznek

Beküldte: Lekvar
a sátorozás, az menő...